Ingrediente:
- o ceapa mare;
- 1-2 morcovi;
- 1 pastarnac;
- 1 radacina patrunjel;
- 1 telina micuta;
- 500 gr. ciuperci;
- 1 legatura patrunjel verde;
- 1 legatura marar verde;
- 150 gr. orez;
- 2 foi dafin;
- 2 linguri de faina;
- 2-4 linguri bulion;
- sare, cimbru maruntit si piper, ulei pentru calit, dupa gust;
- 40-50 foi de varza, de preferat murata;
- optional, zeama de la varza murata sau bors, pentru cei care le prefera mai acre.
- Se taie marunt ceapa, ciupercile si verdeturile (patrunjelul si mararul), se dau pe razatoarea fina morcovul/ii, pastarnacul, radacina de patrunjel si telina. Se spala orezul si se lasa la inmuiat in putina apa.
- Se calesc in putin ulei intr-o cratita ceapa, alaturi de celelalte legume si in alta cratita se calesc in putin ulei ciupercile. Se amesteca cele doua compozitii (de preferat se adauga ciupercile peste celelalte legume), se adauga faina, sarea, cimbrul si piperul, dupa gust, apoi orezul scurs de surplusul de apa si bulionul. Se amesteca energic pana se omogenizeaza compozitia.
- Se invelesc sarmalele in foile varza, se aseaza intr-o oala, un rand in linii si altul in forme concentrice. Pe fundul oalei este bine sa fie presarate 2-3 foi de varza tocata ca la varza calita. La fel se procedeaza si deasupra.
- Se completeaza cu apa atat cat sa fie acoperit stratul de varza tocata.
- Se fierb la foc mic timp de 1-2 ore pe aragaz si 1-2 ore in cuptor (varza se caleste mai bine si e mai gustoasa, daca se lasa mai mult timp la cuptor. Se completeaza, din cand in cand cu apa fiarta sau optional cu zeama de la varza murata fiarta sau bors fiert.
- Se servesc alaturi de o mamaliguta aburinda sau paine proaspata, insotite de un ardei iute si optional, smantana.
Pofta buna!
Foarte bune au iesit si cu varza proaspata! Merita incercate! Anda
RăspundețiȘtergere