Ingrediente:
- o ceapa mare;
- 1-2 morcovi;
- 1 pastarnac;
- 1 radacina patrunjel;
- 1 telina micuta;
- 200 gr. boabe soia;
- 1 legatura patrunjel verde;
- 1 legatura marar verde;
- 150 gr. orez;
- 2 linguri faina;
- 2 foi dafin;
- 2-4 linguri bulion;
- sare, cimbru maruntit si piper, ulei pentru calit, dupa gust;
- 40-50 foi de varza, de preferat murata;
- optional, zeama de la varza murata sau bors, pentru cei care le prefera mai acre.
- Se lasa la inmuiat boabele de soia pentru 10-12 ore in 500 ml apa calduta. Se schimba apa la 3-4 ore.
- Se dau prin masina de tocat boabele de soia scurse de apa si legumele, cu exceptia cepei, care se toaca marunt. Se spala orezul si se lasa la inmuiat in putina apa.
- Se caleste in putin ulei intr-o cratita ceapa. Se adauga orezul scurs de surplusul de apa si bulionul si se amesteca energic, apoi se adauga legumele date prin masina de tocat si faina, sarea, cimbrul si piperul, dupa gust. Se amesteca energic pana se omogenizeaza compozitia.
- Se invelesc sarmalele in foile varza, se aseaza intr-o oala, un rand in linii si altul in forme concentrice. Pe fundul oalei este bine sa fie presarate 2-3 foi de varza tocata ca la varza calita. La fel se procedeaza si deasupra.
- Se completeaza cu apa atat cat sa fie acoperit stratul de varza tocata. Se pun foile de dafin.
- Se fierb la foc mic timp de 1-2 ore pe aragaz si 1-2 ore in cuptor (varza se caleste mai bine si e mai gustoasa, daca se lasa mai mult timp la cuptor. Se completeaza, din cand in cand cu apa fiarta sau optional cu zeama de la varza murata fiarta sau bors fiert.
- Se servesc alaturi de o mamaliguta aburinda sau paine proaspata, insotite de un ardei iute si optional, smantana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu