Ingrediente:
- 6 oua;
- 8 linguri zahar tos;
- o lingura apa minerala;
- 4 linguri faina;
- 2 linguri cacao;
- un praf de sare;
- 1 plic zahar vanilat;
- esente, in functie de preferinta: portocale, menta, etc. (eu am folosit 3 picaturi de ulei esential de menta);
- 1 plic praf de copt;
- 250 gr. ciocolata amaruie;
- 3 lingurite ness;
- 6 lingurite zahar pudra;
- 4 linguri coniac;
- 100 gr. nuci prajite si taiate marunt;
- 200 gr. smantana dulce;
- 2 linguri cafea;
- optional, cateva boabe de cafea pentru decor.
- Pentru blat, se bat spuma albusurile cu zaharul tos; se adauga o lingura de apa minerala rece, treptat 3 galbenusuri frecate cu un praf de sare si zaharul vanilat, amestecand usor pentru a nu se lasa compozitia. Se incorporeaza pe rand, faina, lingurile de cacao si praful de copt. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 25 min intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la racit;
- Intre timp, se bate frisca lichida cu o lingurita de zahar pudra si o lingurita de ness. Se lasa la frigider pentru a se stabiliza;
- Se dizolva 2 lingurite de ness in 4 linguri cu apa fierbinte si se toarna intr-un vas impreuna cu 150 gr. ciocolata. Se pune la bain-marie;
- Se freaca bine 3 galbenusuri cu 5 lingurite de zahar pudra pana se obtine o spuma. Se pune la bain-marie si se amesteca in continuu pentru a nu se face omleta, timp de 15-20 minute. Apoi se incorporeaza lingura cu lingura mixand energic compozitia de la punctul 3. Se ia de pe bain-marie, se adauga cogniacul si esenta/ele. Se strecoara pentru a fi mai fina si pentru a elimina resturile de ou. Se raceste si se adauga frisca de la punctul 2 lingura cu lingura, amestecand usor. Se lasa la frigider timp de 4-5 ore sau 30 min la congelator;
- Se face o cafea din 350 ml apa, cele 2 linguri de cafea si 2 linguri zahar tos;
- Se poate monta in pahar sau clasic, ca un tort: un strat de blat, insiropat cu jumatate din cafea, jumatate din crema de la punctul 4, urmatorul strat de blat, insiropat cu restul de cafea, apoi se intinde restul de crema. Se decoreaza cu restul de ciocolata topita, peste care se pun nucile taiate marunt si cateva boabe de cafea. Se lasa la racit peste noapte sau macar 5-6 ore inainte de a fi servit.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu