reteta adaptata dupa Laura Laurentiu
Ingrediente:
- un pachet de foi de placinta;
- 50 gr. unt topit sau ulei pentru uns;
- 1 kilogram telemea proaspata, bine scursa, usor sarata (in functie de preferinta: vaca, oaie, bivolita - preferata mea, amestec);
- 6 oua;
- 300 de grame de smantana fermentata;
- 100 ml apa minerala carbogazoasa.
- Branza se rade sau se zdrobeste fin si se amesteca impreuna cu 5 oua si 200 ml smantana. Compozitia trebuie sa fie destul de fluida, daca este prea vartoasa mai adaugati smantana sau un ou;
- Se porneste cuptorul si se incinge la 200°C;
- In tava unsa bine cu unt/ulei se aseaza 2-3 foi. Tava pe care eu o folosesc are 40 x 28 cm. Foaia de deasupra se unge usor cu unt/ulei;
- Se pune deasupra foilor de placinta un strat de umplutura.
- Se continua la fel, alternand cate 2-3 foi cu compozitia de branza pana se obtin 5 straturi de foi si 4 de umplutura (depinde si de dimensiunii tavii). Ultimul strat trebuie sa fie de foi. Cu o pensula speciala pentru patiserie, se unge usor cu unt/ulei suprafata;
- Cu un cutit bine ascutit, se taie placinta, cat e cruda, in portii dimensionate dupa pofta degustatorilor;
- Se bate bine un ou cu apa minerala si 100 ml de smantana si se inunda suprafata placintei cu aceasta compozitie fluida. Se lasa sa intre in foi aceasta compozitie fluida;
- Tava cu placinta se da la copt la 180-200 de grade si se coace timp de 45-50 de minute;
- Se lasa sa se racoreasca putin, in tava. Se taie placinta, urmarind taieturile facute anterior.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu