Ingrediente (pentru 2 cozonaci):
- 1 kg faina;
- 350 ml lapte;
- 300 gr. zahar;
- 150 gr unt topit;
- 35 gr. drojdie proaspata / 15 gr drojdie uscata;
- 6 galbenusuri ou;
- 2 oua intregi;
- 3 linguri smantana;
- esenta vanilie si/sau zahar vanilat;
- o lingurita sare;
- ulei cat cuprinde (aproximativ 100 ml ulei);
- pentru umplutura: 200 gr. nuca + o lingura cacao + un albus ou + 50 gr. zahar pudra + esenta rom/vanilie sau 300 gr. rahat diverse culori sau alta combinatie in functie de preferinta (scortisoara, mac, etc.).
Pasi de urmat:
- Se dizolva drojdia in laptele caldut si o lingura de zahar. Se acopera cu faina (fara a amesteca) si se lasa 10-15 min la dospit (pana cand iese ca un vulcan);
- Se amesteca restul de zahar cu cele doua oua intregi si 5 galbenusuri de ou, sarea, esentele (zaharul vanilat);
- Faina se cerne fin intr-un castron mare, iar in mijloc se toarna maiaua si se amesteca usor. Apoi, se incorporeaza treptat crema de la punctul 2 si restul de lapte usor caldut, formandu-se o coca usoara;
- Apoi, se adauga untul topit. Se framanta bine pana se omogenizeaza cat de cat compozitia, urmeaza smantana, iar in final se adauga treptat uleiul usor incalzit, cat ”suporta/inghite” coca (se toarna in maini si se incorporeaza in coca, framantand usor);
- Se framanta 10-15 minute, apoi se lasa la dospit intr-un bol uns cu ulei pentru o ora la temperatura camerei;
- Se pregateste umplutura pentru cozonac, in functie de preferinta;
- Cand aluatul si-a dublat volumul se imparte aluatul in 2 sau 4 bucati (daca doriti sa le impletiti). Se intind bucatile astfel incat sa fie o foaie cu 1 cm grosime. Peste aluatul intins puneti umplutura lasand 1 cm pe marginea foii. Ungeti marginea lasata cu galbenusul de ou batut bine si incepeti sa rulati aluatul cu umplutura Pentru a arata mai bine se ung si pe deasupra cozonacii cu galbenus de ou;
- Se coc in tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt si unse cu ulei pentru 50-60 min la foc mediu (180-200 grade C) in cuptorul incins.
Pofta buna!
Urmaresc cu drag blogul tau! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
RăspundețiȘtergereCum ii impletesti asa frumos?
RăspundețiȘtergereMultumesc! E simplu, imparti coca in doua parti, rulezi la fel ca la cozonac, vor iesi mai subtiri, apoi treci parte peste parte. Craciun fericit!
RăspundețiȘtergere